Снимка на супермасивна черна дупка с цена 19 милиона долара

Симулация на сянката, която хоризонтът на събитията, предсказан от Общата теория на относителността, ще хвърли върху светлината, излъчена от горещите газове поглъщани от черната дупка.

Европейският съвет за научни изследвания (European Research Council) е инвестирал 19 милиона долара в проекта наречен Black Hole Cam на група астрофизици, които планират да направят първата снимка на черна дупка.

Теоретичните изчисления прогнозират, че централната черна дупка в нашата галактика Млечен път, наречена Стрелец A, ще изглежда по този начин, когато бъде заснета от Event Horizon Telescope. Изображението с изкуствено симулирани цветове показва светлината, излъчвана от въртящ се газ, който попада в черна дупка. Тъмният регион в средата е "сянката на черната дупка", причинена от гравитационното огъване светлина около него.


Проектът Black Hole Cam се стреми да види супер масивната черна дупка в сърцето на Млечния път и да заснеме хоризонта на събитията - теоретичната граница, зад която нищо, дори светлината, не може да избяга.

Учените ще използват технологията Very Long Baseline Interferometry (VLBI). Тя представлява фокусиране на много телескопи по света върху един обект и суперкомпютър, който ще синтезира и интегрира различните наблюдения, за да могат да изучат дупката в центъра на нашата галактика, която е около 4 милиона пъти по-масивна от СлънцетоBlack Hole Cam няма да може да заснеме самата черна дупка, но изследователите смятат, че могат да видят хоризонта на събитията, характеристика, която е предсказана от Теорията на относителността на Айнщайн.


Газовете, изсмуквани от огромното гравитационно поле на черните дупки произвеждат радио емисии преди да изчезнат. Хоризонтът на събитията ще издаде присъствието си, хвърляйки тъмна сянка върху тези ярки емисии, обясняват учените. Експериментът дава възможност за тестване на гравитацията в един режим, който доскоро е принадлежал към сферата на научната фантастика и това ще бъде повратна точка в съвременната наука. 


Телескопите на ALMA

Екипът планира да използва новата огромна обсерватория в Чили ALMA, наред с други радио инструменти. Проектът ще си партнира и с американските си колеги от Event Horizon Telescope.

Източник: space.com