Сърцето и Душата на Млечния път

Дали сърцето и душата на нашата Галактика се намират в съзвездието Касиопея? Вероятно не, но това е мястото, където могат да бъдат намерени две ярки емисионни мъглявини, наречени Сърце и Душа.

Мъглявината Сърце (официално наречена IC 1805) е видима в долния десен ъгъл на изображението и има форма, напомняща за класическия символ на сърцето. Мъглявината Душа (IC 1871) е видима в горния ляв ъгъл. И двете мъглявини блестят ярко в червената светлина излъчена от атомите на водород във възбудено състояние. В този трицветен монтаж се вижда още светлина, излъчвана от сяра, показана в жълто, и кислород, показан в синьо.

В близост до центровете на двете мъглявин се виждат няколко млади отворени звездни клъстъра (купове). На светлината излъчена от мъглявините, разположени в област с размери около 300 светлинни години, са нужни около 6000 години, за да достигне Земята.

Изследвания на звезди и клъстъри, като тези, които се намират в мъглявините Сърце и Душа са насочени върху това как се образуват масивните звезди и как те влияят на околната среда.

Източник: APOD