С тебешир в ръката. Великите физици пред черната дъска

Черната дъска е вече позабравено наследство, изчезнало от класните стаи и заседателни зали и заменено с екрани или бели дъски. По изключение се ползва все още от физици и в холивудски филми. Ако се разходите из ЦЕРН (CERN) и надниквате в стаите на учените, с любопитство ще установите, че в много от тях все още съществуват дъски покрити в уравнения.

Познавате ли великите физици? Застанали пред черната дъска те преподават най - сложните теории на съвременната физика:

1. Алберт Айнщайн записва тензора на  кривината на пространство - времето от Oбщата теория на относителността.

 

2. Вернер Хайзенберг - създател на квантовата механика

 

3. Нилс Бор - един от бащите на квантовата физика

 

4. Макс Планк (в дясно) и Нилс Бор пред уравненията на Дж. К. Максуел

 

5. Енрико Ферми - създател на първия ядрен реактор в Чикаго през 1942 г.

 

6. Волфганг Паули - известен с принцип на забраната, формулиран  през 1925 г., според който в дадена квантова система не е възможно да съществуват едновременно два частици с еднакво квантово състояние.

 

7. Луи дьо Бройл - през 1923 г. изказва хипотезата, че всяка материална форма има свойства на частица и вълна.

 

 

8. Пол Дирак - Нобелов лауреат по физика за 1933 г., който за първи път теоретически обосновава съществуването позитрона - античастицата  на електрона, която има същата маса и електрически заряд равен по абсолютна стойност на този на електрона, но с обратен знак. 

 

9. Робърт Опенхаймер - американски физик теоретик, известен най-вече като директор на проекта "Манхатън" свързан със създаването на първата  атомна бомба.

 

10. Ричард Файнман - Разширява чувствително теорията на квантовата електродинамика, за което през 1965 получава Нобелова награда за физика.

 

И още известни имена:

 

Мъри Гел - Ман - постулира съществуването на кварките

Джон Уилър - съживява интерес към Общата теория на относителността и въвежда термина черна дупка. Той е бил известен с подробната предварителна подготовка на много сложни диаграми изписани с цветни тебешири върху серия от дъски, които е използвал в своята работа.

 

Питър Хигс и неговата теория - поле на Хигс и бозон на Хигс