Това ли е най-голямата черна дупка?

Супермасивната черна дупка в центъра на галактиката NGC 1277 в сравнение с размера на нашата Слънчева система

Чудовищната черна дупка, чиято маса е около 17 милиарда пъти по-голяма от  масата на Слънцето и може би е сред най-големите откривани някога, изглежда е твърде голяма за своя галактически дом и самото й съществуване кара астрономите да се чешат по главите. Черната дупка в центъра на нашата галактика Млечен път има маса около 4 милиона Слънца.

Галактиката NGC 1277, снимана от космическия телескоп Хъбъл, която съдържа една от най-големите централни свръхмасивни черни дупки

Космическият гигант в сърцето на далечната галактика NGC 1277 (разположена на 250 000 000 ly от нас в съзвездието Персей) e около 4000 пъти по-голям от черната дупка в центъра на Млечния път. В официалното класиране по големина се намира в първата петица на най – големите известни черни дупки. Оценките за настоящият рекордьор варират в широк интервал от 6-37 милиарда слънчеви маси.

Все пак не размерите на черната дупка са това, което кара астрономите да се чувстват объркани. Необичайна е маса й по отношение на нейната собствена галактика. Черната дупка съставлява 14 % от масата на галактиката в сравнение с обичайните 0,1%. Обикновено централната черна дупка съставляват малка фиксирана част от масата на галактиката, в която се намира. Тази е наистина толкова голяма, че повечето звезди в галактиката, вероятно чувстват нейното гравитационно привличане. Тази находка ще принуди учените да преосмислят сериозно своите идеи за това как свръхмасивните черни дупки са свързани с техните галактики – майки и относно влиянието им върху галактическата еволюция.

Източник: NASA / ESA