Тунел през центъра на Земята

 

Какво би станало ако пробием тунел през центъра на Земята и скочим в него?

Макар че би било невъзможно да се направи това на Земята, всъщност може да се направи на Луната. Луната има студено ядро ​​и  не разполага с океани или подпочвени води. В допълнение, Луната няма атмосфера, така че в тунела ще има висок вакуум и това обстоятелство ще елиминира аеродинамичното съпротивление.

 

Представете си тунел през Луната с диаметър 10 m. Нека в тунела разположим стълба. Ако се спускате надолу по стълбата, ще установите, че вашето тегло намалява. Гравитацията е причинена от тела, които се привличат взаимно поради своята маса. Като се спускате в тунела, все повече и повече от масата на Луната ще бъде над вас и ще ви привлича нагоре. След като се спуснете до центъра на Луната, вие ще се намерите напълно безтегловен. Лунната маса е навсякъде около вас и ви привлича еднакво, т.е. силите на привличане се уравновесяват и ще се окажете в състояние на безтегловност.

 

Ако вие скочите в тунела ще извършите свободно падане към центъра с ускорение до една много висока скорост. След като преминете центъра вашата скорост ще започне да намалява. Евентуално ще спрете, когато сте достигнали края на тунела от другата страна на Луната, и тогава ще започнете отново да падате надолу в тунела, но в обратна посока. Вие ще осцилирате напред – назад (нагоре – надолу) по този начин безкрайно дълго време.

 

Ако всичко това се направи на Земята, един невероятен ефект ще бъде лесното пътуване. Диаметърът на Земята е около 12 700 km. Ако тунела бъде пробит направо през центъра и вътре в него се създаде вакуум, всяко тяло, което падне в тунела ще си движи със средна скорост приблизително 19 000 km/h и ще стигне до другата страна на планетата само за 42 минути!