Физиката и изкуството. Звездната нощ на Ван Гог

Звездна нощ, Сен Реми, юни 1889

Холандският художник Винсент ван Гог е водещ пост – импресионист и предвестник на експресионизма. След като се премества да работи в Париж неговия стил се променя драматично. Той започва да използва по -  светли тонове и опростени форми. В края на живота си претърпява психически срив и се самоубива на 37 годишна възраст. Приживе е успял да продаде много трудно само няколко свои картини. Днес творбите на Ван Гог струват милиони...

Мозайката на Алекс Паркър 

Една вечер, когато облачното време сложило край на астрономическите наблюдения, студентът по физика Алекс Паркър от университета Харвард, получил творческо вдъхновение. В резултат той подредил в мозайка чрез специална програма 100-те най-добри изображения от телескопа "Хъбъл", като пресъздал една икона на Ван Гог от 1889 година, а именно картината «Звездна нощ».

Към темата можете да чуете и стария хит "Винсент" на Дон Маклийн.  Песента е написана като знак на почит към Винсент ван Гог и описва различни негови картини. Маклийн е автор на текста написан през 1971 г. след като е прочел книга за живота на художника. На следващата година, песента става хит номер едно във Великобритания.