Черната дупка отблизо

Какво ще видим докато кръжим над черна дупка? Показаното анимирано видео дава представа за тази гледка.

Ако черната дупка е заобиколена от въртящ се акреционен диск от светещ и натрупващ се газ, тогава огромната гравитация на черната дупка би отклонила светлината, излъчвана от диска и той ще изглежда много необичайно.

Видеото започва, когато наблюдателя гледа към черната дупка точно над равнината на акреционния диск. Около централната черна дупка има тънък кръгъл образ на орбиталния диск, който маркира позицията на фотонната сфера, вътре в която се намира хоризонтът на събитията на черната дупка .

Лявата част на голямото основно изображение на диска изглежда по-ярка, докато се движи към вас. По време на  видеото, вие правите пълен цикъл над черната дупка, първо поглеждате отгоре надолу, след това преминавате през равнината на диска от другата страна и се връщате към първоначалната си гледна точка . Акреционният диск прави някои интересни инверсии на изображението, но той никога не изглежда плосък.

Визуализации като тази са особено актуални днес, тъй като черните дупки се изобразяват с безпрецедентни детайли от телескопа Event Horizon.

Източник НАСА Седмица на черната дупка