Ричард Файнман – духът на свободата

Ричард Филипс Файнман (1918-1988) споделя  Нобеловата награда за физика (с Джулиан Швингър и Томонага Шиничиро) през 1965 г. за формулиране на цялостна теория на квантовата електродинамика – т.е. как електрически заредените частици взаимодействат с фотоните и едни с други. Неговата версия на тази теория и придружаващите я "Файнман диаграми"- интуитивно, графично представяне на взаимодействието между елементарните частици – са революция в начина, по който учените мислят за тези процеси в много области на физиката.

Диаграма на Файнман. Електрон и позитрон анихилират при което се получава виртуален фотон, който се преобразува в двойка кварк - антикварк.

 

Ванът на Файнман изрисуван с неговите прочути диаграми

След като получава докторска степен по физика от университета в Принстън през 1942 г., Файнман работи по проекта „Манхатън” за създаване на атомна бомба в Принстън и в Лос Аламос, Ню Мексико. В края на Втората световна война, той се присъединява към факултета по физика в университета Корнел, където преподава и продължава своите изследвания по квантова електродинамика.

 

От 1950 г. той е професор по теоретична физика в Калифорнийския технологичен институт (Caltech), където остава до края на кариерата си. Докато работи в Института, Файнман участва в редица проекти, включително за квантовомеханичното обяснение на свръхфлуидността и разработването (с Мъри Гел-Ман)  на теорията на слабото взаимодействие. През 1968 г. Файнман предлага теорията на "партоните"- хипотетични частици изграждащи нуклоните в атомното ядро, която допринася за разбирането на кварките.

Екипажът на совалката Чалънджър

През 1986 г. Файнман стана широко известен, с участието си в президентската комисия разследваща експлозията на космическата совалка Чалънджър. Именно той установява, че причина за трагедията е проблем с уплътненията на резервоарите с гориво. 

Участва в дешифрирането на йероглифите на маите. Съвременниците му разказват за неговите увлекателни лекции, за шегите, за ексцентричността му и свободолюбивия му дух. Когато Ричард Файнман умира на 15 февруари 1988 г. студентите му спускат от покрива на Калтех, огромен надпис „Обичаме те, Дик“.